Blog FİLTRELE
Blog yazısı E-Ticaret Siteniz, E İhracat İçin Hazır Hale Gelsin!için resim
4 Nisan 2023 Salı

E-Ticaret Siteniz, E İhracat İçin Hazır Hale Gelsin!

E ticaret alanında kendinizi yeterince geliştirdiğinizi düşünüyor ve artık dış ülkelere açılarak e ihracat yapmak mı istiyorsunuz? Bu artık eskisinden daha kolay bir adım. Online alışverişin günümüzde oldukça hızlı ve güvenilir olması farklı ülkelerden de güvenle alışveriş yapılabilmesine imkân sunuyor.

Öncelikle e ihracat kelime anlamı ile tam olarak nedir? Bahsedelim ve sonrasında neler yapmanız gerektiği hakkında konuşalım!

E İhracat Nedir?

E-ihracat kısaca bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ürün transferidir. Önceden B2B ile sadece klasik ihracat yapılabilirken, günümüzde B2C modeliyle e ihracat yapmak da mümkün hale geldi. E ticaret üzerine çalışan firmalar aracılığıyla bu sektör hızla gelişip ilerlemeye başladı.

E ihracat Nasıl Yapılır?

Dış ülkelere satışını yapacağınız ürünleri tam anlamıyla tanıyabilmek, lojistik durumunuz ve satış yapacağınız ülkenin ürününüze olan yaklaşımı size izleyeceğiniz yolda çok yardımcı olacaktır. Kendi e ticaret siteniz üzerinden e ihracat yapmayı hedefliyorsanız öncelikle e ticaret sitenize dil seçenekleri ve yurt dışı ödeme seçenekleri eklemelisiniz. Bunlara ek olarak yurt dışı gönderimleri için bir kargo şirketi ile anlaşma sağlamalısını.(Örnek olarak; DHL, UPS vb. kargo firmaları ile)

Eticaret ile çok benzer bir mantıkta çalışan bu sisteminde bazı değişiklikler mevcut. Örneğin; sipariş sonrası teslim aşamasında gümrük ve yurt dışı dağıtım adımları e ticaretten daha farklı çalışıyor.

e ihracat nedir?

Kaynak: Webrazzi

1- E İhracat İçin Devlet Teşviği

Ülkemiz de son zamanlarda ihracat için büyük destek sağlanmaktadır. Bunlar için devlet bir teşvik sağlamaktadır. Sektörünüze ve yapacağınız ihracatın büyüklüğüne göre ayrı ayrı KOSGEB ve devlet desteği sağlanmaktadır.

2- ETGB Yetkisi Olan Firmaları Araştırın

ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) düzenleme yetkisi olan kargo firmaları ile iletişime geçerek onlarla çalışabilirsiniz. (PTT, UPS, DHL vb.)

3- Uzman Desteği Alın

Devlet desteğinin yanında sektörünüzde uzman olan firmalarla iletişime geçerek desteklerini   almanızda yarar olacaktır.

4- Pazarınızı Belirleyin

Satış yapacağınız pazarı iyi belirleyip bir araştırma yapmalısınız. Pazardaki kar, zarar, fayda, gibi durumları dikkatle analiz edin. Hatta gerekli gördüğünüz durumlarda Pazar alanında uzman kişilerden destek almayı da ihmal etmeyin!

5- Sosyal Medya

E ticaret de olduğu gibi e-ihracatta da sosyal medyanın önemi büyüktür. Kendinizi tanıtma imkânı bulabildiğiniz sosyal medya hesaplarınız da reklam kampanyalarınıza ağırlık verin.

Eihracat yoluna çıktığınızda da bunu sosyal medya hesaplarınızdan mutlaka duyurun. Bu sayede sizi farklı ülkelerden takip eden ziyaretçileriniz e ihracat ile birlikte artık müşteriniz olmuş olacaktır.

6- Bütün Kanalları Kullanın

E-ihracat yoluna girdikten sonra tek bir kanal üzerinden hareket etmemenizi öneririz. Mümkün olduğunca tüm kanallar üzerinden kendinizi tanıtarak reklamınızı yapın. Rakiplerinizin bulunmadığı veya güçsüz olduğu kanallar mutlaka olacaktır. Bu kanallar üzerine yatırım yapmanız sizi rakiplerinizden öne çıkaracaktır.

7- Hedef Kitle

Satış yapmak istediğiniz hedef kitleyi iyi analiz ederek seçmelisiniz. İlk aşamada büyük bir kitle ile çalışmayı hedeflemeyin; eğer ilk etapta kitleniz büyük olursa çalışma veriminiz de düşmüş olacaktır bu durum da e-ihracat üzerinde ki başarınızı azaltır. Bu sebeple hedef kitlenizi minimumdan başlatarak yavaş yavaş büyütmenizde fayda var.

8- Ödeme Seçenekleri

E ticaret’ten farklı olarak kapıda ödeme seçeneğini kullanmanız pek mümkün olmayacaktır. Ayrıca gönderim yapacağınız ülkeler farklı olacağından gönderdiğiniz ülkenin para birimi de yine farklı olacaktır. Bu sebeple farklı para birimleri için farklı ödeme yöntemleri tercih etmelisiniz. Örneğin;

SoFort: Almanya, Avusturya, İsviçre, Polonya, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda (Para birimi Euro)

Giropay: Almanya (Para birimi Euro)

İdeal: Hollanda (Para birimi Euro)

eNETS: Singapur (Para birimi Singapur Doları)

Ramazan Akyol - E Ticaret Yöneticisi

Yorumunuzu bırakın

back to top
FİLTRELE